0 Läs mer >>
Till efterrätt fanns det bara ett alternativ. Världens godaste dessert, Crème brûlèe.
 
 
Crème brûlèe:
 
3dl grädde
3 äggulor
50g socker
Vaniljstång
Råsocker
 
Skrapa ur vaniljstången och värm både den urskrapade stången och vaniljen tillsammans med grädde och hälften av sockret i en kastrull i 10 min. Vispa ihop äggulor och resten av sockret. Blanda ner grädden försiktigt i äggsmeten. Grädda brûlèen i ett vattenbad i 85 grader i 45-50 minuter. Håll koll, cremen ska precis bara stanna. Ställ in i kylen. Innan servering bränner man av brûlèen med ett tunnt lager av råsocker och en brännare.
 
Denna kväll serverades den toppat med ett fikon och en kopp kaffe!
 
 
 

Vår första dessert, C...

0 Läs mer >>
Den 7e februari 2013 startade vårat halv-åtta-äventyr med en premiärmiddag hemma hos Stina. Tanken var att vi skulle pigga upp vardagen med enkla middagar och trevligt sällskap. Vi hade aldrig träffats alla fyra förut men insåg redan under denna första middag att detta var ett koncept som skulle hålla länge, god vardagsmat, skvaller och många skratt!
 
Eftersom Stina är den enda västkustsbönan i sällskapet ville hon introducera bohusläns stolthet och barndomens favoriträtt för de andra; laxpudding! Receptet är en blandning mellan mammas recept och inspiration från Laxbutikens laxpudding, där Stina spenderade sin somrar under tonåren med att servera lax till sommargäster.
 
 
 
Laxpudding:
 
10-12 potatisar skivade i tunna skivor
2 gula lökar, också i tunna skivor
400 g gravad lax
3 ägg
6 dl mjölk
MASSOR med hackad dill
Smör
Salt och peppar

Varva potatis, lök, lax och dill i en ugnsfast form. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar till en äggstanning och häll i formen. Klicka ut stora klickar med smör över alltihop. In i ugnen, 225 grader i drygt en timma (eller tills potatisen är klar och äggstanningen har stannat). 
 
Laxpuddingen serverades med en klick smör, en sallad och tunna små knäckebröd med havssalt.
 
 
 

Laxpudding

1 Läs mer >>
 
Den här fantastiska rätten fick vi njuta av igår hemma hos Johanna. Den stod på spisen i tio timmar innan vi fick njuta av den.
 
Recept på en klassisk bouef bourguignon: 
(Recept hämtat från Elle magazine, november 2011, men är delvis reviderat): 
Ca 6 personer. 
800 g - 1 kg högrev i bitar (alternativt fransyska) 
1 msk smör 
3 st morötter 
1 gul lök 
3 st vitlöksklyftor 
2 msk tomatpuré 
1,5 msk vetemjöl 
3 dl rött vin 
5 dl vatten (eller så att det täcks) 
1 krm torkad timjan 
2 lagerblad 
12 st steklökar 
200 g små champinjoner 
150 g skivad bacon 
3 msk oxfond 
salt och peppar 
 
Gör såhär: 
1. Bryn köttbitarna i en het stekpanna med smör, krydda med salt och peppar och lägg över i en rymlig gryta. 
2. Skär morötterna, gullöken och vitlöken i skivor. Fräs dem i en stekpanna tillsammans med tomatpurén och lägg över allt i grytan med kött. Pudra över mjölet så att det fördelar sig jämnt. Tomatpurén och mjölet skall bli lite brynt. 
3. Häll på vin, tillsätt timjan och lagerblad. Koka upp allt i grytan under omrörning. 
4. Tillsätt fond och vatten så att det täcker. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, det tar ca 1,5 timme. Förbered garnityret under tiden som köttet kokar. 
5. Skala steklökarna. Det går lättare att få av skalet om man först ger dem ett uppkok i vatten och sedan spolar av dem kallt i vatten. Låt dem torka. 
6. Skär baconet i strimlor och stek det i en stekpanna. Tillsätt champinjonerna när baconet har börjat släppa sitt goda fett. 
7. Koka upp grytan igen en stund innan den skall serveras. Om den verkar för tunn kan man reda den med lite mjöl som blandats ihop med rumsvarmt smör, som klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man den istället med vatten och koncentrerad fond. 
8. Lägg i steklökarna, svamp och bacon och sjud. 

Tillaga gärna grytan dagen innan den skall serveras så att smakerna hinner gotta till sig rejält! 

Johannas fantastiska ...

0 Läs mer >>
 
Självklart måste vi blogga! Och om mat. Och våra återkommande middagar. Vi är Johanna, Linn, Sara och Stina och vi träffas med jämna mellanrum och har middagar. Vi har skojat länge om att våra måltider skulle bli en sådan fantastisk receptsamling, här blir den verklighet. Vi hoppas att du får äta lika god mat som vi får göra!

Första inlägget